Wat is mediteren?
Mediteren is een eeuwenoude techniek om de concentratie te verbeteren. Als je dat wat langer en wat vaker doet kun je daar veel voordeel bij hebben. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die mediteren evenwichtiger en kalmer zijn waarbij bovendien de lichaamsfuncties en het immuunsysteem kunnen verbeteren.
Moet ik elke week meedoen?
Natuurlijk is het mooi als er zoveel mogelijk mensen zo vaak mogelijk meedoen maar het is niet erg als je een keertje overslaat. Als je bijvoorbeeld om de week ergens anders een afspraak hebt dan doe je gewoon om de andere week mee. Dat kan ook.
Is de inlog-link elke week dezelfde?
In principe blijft de inlog-link elke week dezelfde.
Als die toch veranderd moet worden, bijvoorbeeld om technische redenen, dan ontvang je daarover bericht.
Wat voor soort intenties kan ik opgeven?
Je kunt allerlei intenties opgeven, zowel voor iemand anders als voor jezelf.
Goede intenties zijn positief en houd daarbij dan een beeld voor ogen alsof de gewenste situatie al gecreëerd is.
De intentie kan ook voor een groep mensen zijn, bijvoorbeeld mensen in armoede, in oorlogssituaties, mensen die om wat voor reden onderdrukt worden of mensen in psychische nood.
De intentie mag ook zijn voor iemand die problemen heeft met zijn of haar gezondheid.
Probeer de intentie zo helder mogelijk te formuleren.
Als we op die intentie voor jezelf mediteren, open je dan eerst om het te ontvangen en als dat is gelukt dan mediteer je mee met de kring, maar dan voor jezelf.
Waarom staat de link naar de meditatiesessies niet gewoon op de website?
Hoewel het goed is als er zoveel mogelijk mensen meedoen is het toch prettig als er een handeling wordt gevraagd zodat hopelijk alleen de mensen meedoen die oprecht een bijdrage willen leveren. Op die manier houden we hackers hopelijk buiten de deur en weten we ook dat degene die zich heeft opgegeven dat bewust heeft gedaan.
Hoe is de meditatiesessie opgebouwd?
Vanaf 19.20 uur kun je inloggen.
Tot 19.30 uur gelegenheid om vragen te stellen en tijd om in de kring te ‘landen’.
Om 19.30 uur begint de meditatie met een korte geleide lichamelijke ontspanningsoefening. Deze gaat over in een geleide meditatie. Elke keer zal dit een andere zijn maar het doel is steeds het verkrijgen ontspanning en inzicht op een plezierige manier.
Als er een intentie is opgegeven dan staan we daar na de geleide meditatie bij stil door even in te voelen hoe de situatie nu is en ons dan zo levendig mogelijk voor te stellen hoe het is wanneer het probleem er niet meer is.
Na de geleide meditatie of na de intentie-meditatie sluiten we af in stilte.
Waar kan ik mijn op- of aanmerkingen kwijt?
Stuur dan even een mailtje naar info@meditatiekring.nl
Je krijgt dan zo spoedig mogelijk antwoord.
Ik heb steeds afleidende gedachten
Afleidende gedachten, gevoelens of lichamelijke gewaarwordingen zijn normaal en zijn niet erg. Als je het opmerkt ga je met je aandacht gewoon weer terug naar het object van de meditatie. Wees niet boos op jezelf. Hoe vaker je mediteert hoe meer je zult merken dat je concentratie zal verbeteren.
Ik krijg het koud tijdens de meditatie. Of juist warm
Dit is een normaal verschijnsel die soms voorkomt. Leg een dekentje klaar voor als je het koud krijgt.
Warm worden is meestal een gevolg van de aandacht die je geeft aan je lichaam. Ook dat is normaal. Door de aandacht verbetert de doorbloeding.
Ik word soms verdrietig tijdens het mediteren
Wanneer je je aandacht naar binnen richt zoals bij de meeste meditatievormen dan komt er soms verdriet boven die je misschien lang hebt weggestopt. Laat de tranen rustig komen, meestal duurt het niet zo lang en het helpt je om zaken te verwerken. Wordt het je teveel neem dan contact op met een goede vriend of vriendin of een therapeut en praat erover.
Ik wil mediteren voor iemand, moet ik zijn/haar naam opgeven?
Hoe duidelijker de intentie is omschreven, hoe beter het schijnt te werken maar er kunnen situaties zijn dat je liever niet de naam noemt van degene waarvoor je de intentie opgeeft. Geef dan alleen de voornaam op of ‘een kennis’, ‘collega’, ‘familielid’ en dergelijke. Vanuit zorgvuldigheid kun je het beste toestemming vragen aan de persoon voor wie je de intentie wilt neerleggen.
Hoe vaak en hoe lang moet ik mediteren om er profijt van te hebben?
Het beste kun je elke dag een half uur mediteren. Maar lukt dat niet meteen begin dan met 5 minuten per dag en breid dat langzaam uit. Probeer dat tenminste 5x per week te doen.
In China zegt men: als je tijd hebt om te mediteren doe dat dan 5 minuten. Als je geen tijd hebt mediteer dan een uur.
Mijn vraag staat er niet bij.
Als je vraag er niet bij staat, stuur dan een mailtje met je vraag naar info@meditatiekring.nl en je krijgt z.s.m. antwoord.
Waarom via Skype?
We doen de online meditaties via Skype omdat deze geen of nauwelijks beperkingen heeft in tijd en het aantal deelnemers.
Bovendien hoef je geen Skype account te hebben om mee te kunnen doen.
We gebruiken wel de gratis versie. Misschien dat we in de toekomst overstappen naar een betaalde versie en dan kijken we opnieuw welk programma de beste opties heeft.
Waarom zijn deze meditaties gratis?
Zo’n 9 jaar geleden is het begonnen als maatjesproject voor mensen met een psychische kwetsbaarheid bij Vriendendiensten Deventer. Als vrijwilligerswerk een kleine bijdrage van mij aan mijn leefomgeving.
Deze online meditaties zijn dus eigenlijk een vervolg van de fysieke bijeenkomsten maar dan voor meer mensen toegankelijk.
Een positief gevolg van de Corona-pandemie.
Misschien dat het ooit zal veranderen maar het zal wat mij betreft nooit een commerciële invulling krijgen en blijft dit voor iedereen bereikbaar.
Geniet ervan en als je meedoet geef je aan de wereld. Daarmee is het rond.
(wil je toch een kleine bijdrage doneren voor het onderhoud van de website,
dan kun je dat doen op rekening NL62 TRIO 0212 1815 72 t.n.v. J.A.M. Mollee, maar voel je absoluut niet verplicht)
Hoe kan ik mij afmelden?
Je kunt je hier klikken om je af te melden
Overigens ben je niet verplicht om mee te doen met de wekelijkse meditatie. Dus als je met vakantie gaat, andere verplichtingen hebt of gewoon (tijdelijk) niet meer mee wil doen is er niets aan de hand. Je doet dan weer mee als je wilt en kunt.